Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - ALZIRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4784)


Data de construcció Dècada dels anys 50 del segle XX
Descripció El campanar es troba ubicat al centre de la façana principal de l'església, és de planta quadrada i compta amb tres cossos. El primer està pràcticament integrat dins del volum de la façana i presenta un primer tram amb una decoració de grans pilastres toscanes que emmarquen la porta d'accés al temple i una cornisa. El segon tram ja s'alça per damunt de la façana i té dos pilastres als laterals, que no arriben a tocar les aristes i una cornisa que serveix de separació respecte al segon cos. Aquest compta amb una decoració semblant a la del segon tram del primer cos i presenta quatre finestres amb arc de mig punt. Una balustrada limita el terrat al centre del qual trobem una torreta de planta quadrada. Presenta una ornamentació molt semblant a la del segon cos i a mes disposa cada cara un frontó triangular rematat per un pinacle. Una piràmide de quatre costats i una creu rematen el campanar.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2014 el conjunt estava en regular estat de conservació. Les campanes comptaven amb truges de ferro de la foneria Manclús i estaven mecanitzades amb motor de vol continu i electromall trifàsic. En 2014 la campana dedicada a Sant Joan de Ribera estava ja trencada.
Estat actual El campanar es troba en bon estat de conservació, pintat a l'exterior amb diversos colors mentre que l'interior ho està de blanc. Les cinc campanes es troben en bon estat de conservació, instal·lades a les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, a excepció de la més xicoteta, que no compta amb electromall. Totes elles disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Intervencions Durant l'estiu de l'any 1955, una volta acabades les obres del campanar, el rector Mn. Francisco Albiol va encarregar a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València un conjunt de campanes. La proposta feta per Manclús comportava la fosa de tres campanes de 700, 500 i 300 quilograms. Durant l'estiu del mateix any es varen fondre les campanes, sent beneïdes el dia 9 d'octubre del mateix any i pujades a continuació al campanar. Finalment els bronzes quedaren instal·lats a les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu i electromall trifàsic. El cost total de la fosa i mecanització de les campanes va ser de 151.300 pessetes.

L'any 2014 es va restaurar i ampliar el conjunt de campanes. Els bronzes existents al campanar es baixaren per procedir a la restauració i el que estava trencat es va refondre. A més va ser fosa una campana nova, situada entre la Maria i la de Sant Joan de Ribera. Els treballs de neteja dels bronzes i canvi de truges estigueren a càrrec d'Electrorecamp S. L, que va dotar les campanes de truges de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment totes elles quedaren ubicades a les finestres de la Sala de les Campanes i es mecanitzaren amb motor d'impulsos i electromalls monofàsics (menys la més xicoteta).
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (26-05-2015)
 • 8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 23-02-2016

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Beat Joan de Ribera (refosa)MANCLÚS, SALVADOR195571207

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesMaria (1)1750ca3729
  Sala de les CampanesMare de Déu del Lluch (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201456102
  Sala de les CampanesSant Joan de Ribera (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)201471207
  Sala de les CampanesSants Bernat, Maria i Gràcia (3)MANCLÚS, SALVADOR195593484
  Sala de les CampanesSant Joan Baptista (5)MANCLÚS, SALVADOR1955104665

 • ALZIRA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-03-2021
  Convertir a PDF