Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cristòfol Màrtir - PICASSENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1189)


Data de construcció Segle XIX
Descripció El campanar està ubicat a la part posterior del temple, junt al presbiteri. És de planta quadrada i disposa de tres cossos. El primer està integrat dins dels volums del temple i disposa al costat oest d'una sèrie de xicotetes finestres per il·luminar l'escala interior del campanar. El segon cos disposa de quatre finestres per a les campanes emmarcades a l'exterior per pilastres toscanes (dos a cada costat de la finestra) i un entaulament amb cornisa. El tercer cos està format per dos trams amb planta octogonal i delimitat per una balutrada amb pinacles. Al centre de cada cara trobem una esfera del rellotge. Quatre de les cares dels dos trams disposen de finestres d'arc de mig punt. A més el primer d'ells disposa d'arcs en diagonal amb pinacles. El segon té una cornisa i està cobert amb teules vidriades i una creu central.

La torre compta amb una escala interior "a la castellana", es a dir, que recorre el seu perímetre intern fins arribar a la Sala de les Campanes. A mitat escala trobem una porta que condueix a l'habitació que guarda la maquinària del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti A la sala de campanes trobem un grafit on posa en incís "PELAYO". No sembla tindre cap interés.
Estat original Abans de la mecanització dels anys 60 les campanes disposaven de truges de fusta, fetes quan es varen fondre. La matraca estava ubicada a la Sala de les Campanes. Com a mínim les tres campanes grans disposaven de llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus de la torre. La maquinària del rellotge accionava el toc de la campana de les hores.
Estat anterior Des de la mecanització de les campanes dels anys 60, aquestes disposaven de truges de ferro de la casa Roses. En un primer moment es dotaren d'electromalls trfàsics, mecanismes que abans de 2012 ja havien estat canviats per altres. L'estat de la denominada "Maria del Rosari" era el pitjor de tots, ja que pel mal estat del conjunt no voltejava des de feia temps.
Estat actual L'estat de la torre és bo, tenint en compte que les campanes toquen de manera exclusivament automàtica, i per tant el campanar no és mantes per a la seua òptima conservació. L'estat de les campanes és igualment bo. Estan instal·lades a les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Compten amb motor d'impuls i electromall monofàsic per tocar automàticament. Finalment compten amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. En la documentació efectuada el 3 de juliol de 2015 la matraca estava guardada a una habitació inferior de la torre, tal i com estava a documentacions anteriors.
Campanes La torre compta amb un conjunt de quatre campanes, a més d'una de ferro, ubicada al tercer cos de la torre. Les quatre campanes varen ser foses entre 1939-1940. La Gran i la Tercera pertanyen a les foses al 1939. Presenten la marca de fàbrica de Juan Bautista Roses Soler d'Atzeneta d'Albaida, tot i que els elements ornamentals i la factura de les campanes remeten als bronces fets pels seus nebots de Silla (Hnos Roses). Durant l'any 1939 va ser habitual que els segons feren algunes campanes amb la marca de fàbrica de l'oncle. La menor d'aquestes campanes va ser sufragada per l'Ajuntament. La Mitjana (Cristòfol) i la Xicoteta (Maria dels Àngels) varen ser foses junt a les campanes de l'Ermita de Vallibana el 1940. Al igual que les campanes de l'Ermita, porten a les inscripcions la data del 8 de setembre, dia en que segurament serien beneïdes. El Cristòfol va ser sufragat per Vicente Tarazona Loza y Primitiva Sanchiz Aguado.
Tocs tradicionals de campanes Les quatre campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes. Les tres grans es repicarien també des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als respectius batalls.
Tocs actuals de campanes Les campanes es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions La torre va ser construïda al segle XIX, seguint el model del barroc valencià, però simplificant els elements ornamentals. Les campanes amb que comptava aquest campanar es perderen durant la Guerra. El conjunt va ser reconstruït entre entre 1939 i 1940, fonent un total de 4 campanes noves. Aquestes es dotaren de truges de fusta i després de beneïdes es pujaren a la torre. Germán Roses les va mecanitzar a la dècada dels anys 60 del segle XX, canviant les trujes de fusta originals per altres de ferro i instal·lant motors de vol continu i electromalls trifàsics, que abans de la restauració ja havien estat canviat per altres monofàsics.E dia 19 de juliol de 2012 les quatre campanes són baixades per l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA per restaurar-les. El dia 1 de setembre són exposades al temple parroquial i el dilluns dia 3 de setembre són novament pujades al campanar. Els bronzes es netejaren per dins i fora, canviant les truges de ferro per altres noves de fusta de perfil tradicional valencià. A més es va renovar la mecanització amb motors d'impuls i electromalls monofàsic.
Autors
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (02-12-2006)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la baixada de les campanes] (19-07-2012)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la pujada de les campanes restaurades] (03-09-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del campanar i les campanes] (03-07-2015)
 • Matraca
  A la base del campanar es conserva la matraca del campanar, de grans dimensions i en un regular estat de conservació. En 2012 hi havia intenció de restaurar-la per un fuster local i torna-la al campanar per complir les seues funcions tradicionals. L'any 2015 encara estava guardada a l'interior del campanar.

   

  Rogle, roda de campanes
  A l'entrada de la sagristia hi ha un gran rotgle metàl·lic, de factura moderna, compost per 30 campanetes.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  Ajuntament de PicassentFinalitza el procés de restauració de les campanes de l´església de Sant Cristòfor Màrtir2012
  CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAConcert de campanes al campanar de Sant Cristòfol de Picassent (02/12/2006)2006
  CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
  El TorrentíLos campanarios de l´Horta Sud en concierto2006
  Horta NoticiasLos vecinos disfrutaron con el concierto de campanas organizado por el Museu Comarcal de l’Horta Sud2006
  Horta NoticiasTras dos meses de trabajos, las campanas de la Parroquia de San Cristóbal ya están restauradas2012
  HORTANOTICIAS.COMLos vecinos disfrutaron con el concierto de campanas organizado por el Museu Comarcal de l’Horta Sud2006
  J. DE LA PEÑA, PedroFumarse un "whisky"1989
  PANORAMA ACTUALEl Museu de l´Horta Sud inicia un ciclo de conciertos con campanas2006
  REDACCIÓNInicio del proceso de restauración de las campanas de la iglesia de San Cristóbal Mártir de Picassent 2012
  SALA DE PRENSALas campanas de Picassent sonarán con su tono original gracias a la Diputación2012
  51 Fotos
  Calendari de tocs manuals de campanes

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 08-01-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesMaria dels Àngels (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194060125
  Sala de les CampanesMaria del Rosari (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)193980296
  Sala de les CampanesCristòfol (3)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194090422
  Sala de les CampanesSant Cristòfol Màrtir (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)1939114858
  TerrassaCampanó del rellotge (A)1920ca110504

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Cristòfol Màrtir - PICASSENT (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Motor elèctric

  AutorsBLASCO, MANUFACTURAS
  Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
  Data de construcció 1965ca
  Descripció El campanar compta amb un rellotge mecànic, fora d'ús.
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 02-12-2006
  6 Fotos

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  AutorsCLOCK-O-MATIC
  Empresa de mantenimentELECTRORECAMP S. L.
  Data de construcció 2010ca
  Descripció A l'interior de l'església existeix un APOLLO II instal·lat per ELECTRORECAMP S.L. per al control dels tocs automàtics de les quatre campanes del campanar.
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 10-02-2021
  2 Fotos


 • PICASSENT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF