Inventari general de penells de figura

Inventario general de giraldas

Alguns campanars tenien penells de figura: àngels, sants, personatges locals. També hi havia animals, especialment galls, però eren escassos en els nostres territoris. En qualsevol cas es tracta de conéixer i compartir aquelles figures tridimensionals, ubicades al més alt dels campanars, que originalment giraven per mostrar d'on venia el vent, i que en molts casos, per absència total de manteniment, van quedar reduïdes a fantasmes, a imatges immòbils i trencades.

Cal diferenciar els penells de figura amb els autòmates: figures de fusta o metall, articulades, que toquen, o simulen tocar, les campanes de certs rellotges.

En aquest inventari no figuren els campanars que tenen una imatge fixa en la seua part més alta, com per exemple Sant Joan Baptista d'Alcalà de Xivert o la Catedral de Valladolid, o fins i tot la Catedral de Guadix, on hi ha una gran imatge del Cor de Jesús que es pot orientar, manualment, amb un complicat sistema d'engranatges, cap a una o una altra part de la ciutat.

Algunos campanarios tenían veletas de figura: ángeles, santos, personajes locales. También había animales, especialmente gallos, pero eran escasos en nuestros territorios. En cualquier caso se trata de conocer y compartir aquellas figuras tridimensionales, ubicadas al más alto de los campanarios, que originalmente giraban para mostrar de donde vendía el viento, y que en muchos casos, por ausencia total de mantenimiento, quedaron reducidas a fantasmas, a imágenes inmóviles y rotas.

Hay que diferenciar las giraldas (o giraldos, en algunos lugares) de los tardones o autómatas: fuguras de madera o metal, articuladas, que tocan o simulan tocar las campanas de ciertos relojes.

En este inventario no figuran los campanarios que tienen una imagen fija en su parte más alta, como por ejemplo Sant Joan Baptista de Alcalà de Xivert o la Catedral de Valladolid, o incluso la Catedral de Guadix, donde hay una gran imagen del Corazón de Jesús que se puede orientar, manualmente, con un complicado sistema de engranajes, hacia una u otra parte de la ciudad.

Según el Diccionario de la RAE, Giralda viene de girar. Veleta de torre que tiene figura humana o de animal.

 • Penells de figura: Bibliografia
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 27 Visitants: 27 Usuaris: 0