Llista roja de campanars en perill
Lista roja de campanarios en peligro

Els Campaners de la Catedral de València proposem una llista de campanars en perill i que necessiten ser restaurats. La llista pot incloure campanars que s'han restaurat tan malament que no permeten interpretar la seua finalitat, és a dir els tocs de campanes a la manera tradicional local. La llista s'ampliarà amb conjunts de campanes que necessiten ser restaurats, o fins i tot amb conjunts de campanes tan mal restaurats que no interpreten els tocs tradicionals Los Campaners de la Catedral de València proponemos una lista de campanarios en peligro y que necesitan ser restaurados. La lista puede incluir campanarios que se han restaurado tan mal que no permiten interpretar su finalidad, es decir los toques de campanas a la manera tradicional local. La lista se ampliarà con conjuntos de campanas que necesitan ser restaurados, o incluso con conjuntos de campanas tan mal restaurados que no interpretan los toques tradicionales.

Campanars sense restaurar / Campanarios sin restaurar

21Colegio Operarias Catequistas Tot i estar pintada, l'espadanya té una gran quantitat de clevills i zones unflades al lluït, que rosen amb la truja de la campana i la frenen quan volteja.
24Catedral de San Juan El campanario, sin concluir, se encuentra sin suelo en la sala de campanas y muy expuesto a las inclemencias climatológicas. La entrada de aves genera mucha suciedad, limpiada ocasionalmente.
32Parroquia de Santiago Apóstol
35Santiago Apóstol
63Basílica de Sant Jaume L'escala de caragol d'accés a la terrassa superior i el remat (ambdós també en un regular estat de conservació) ha tingut que ser clausurada per perill de caiguda.
82Nuestra Señora de la Piedad
82Parroquia de San Bernabé de Corcolilla
88Parroquia de Santa Caterina Verge i Màrtir Abandó total del campanar medieval des d'algunes dècades, sense instal·lació elèctrica. Tants els revocs interiors com exteriors en mal estat especialment l'espadanya superior. Immoble BIC.
136Parroquia de Nuestra Señora de los Ángeles Según testimonio del propio párroco de Bejís el acceso a la torre resulta impracticable debido al mal estado en que se encuentra.
235Parròquia de Sant Llorenç Màrtir El campanar compta amb un quadrant solar en delicat estat, esta mig borrat, no es veu, aixi com al rededor de l'esfera no es veu les inscripcions que hi ficaba.
259Parròquia de Sant Miquel Arcàngel El campanar està completament ple de colomina, que dificulta el accés a la Sala de les Campanes i altres habitacions interiors. Malgrat les xarxes un grup de coloms habita en el interior de la torre,
291Parroquia de Nuestra Señora de los Ángeles
384Parroquia de la Degollación de San Juan Bautista El campanario se encuentra en mal estado.
422Insigne Col·legiata de l'Assumpció Possiblement un dels campanars més abandonats i deteriorats en el seu interior, tot i que les campanes i l'exterior han sigut restaurats recentment.
579Parròquia de Sant Miquel Arcàngel i Santa Maria Magdalena El campanar es troba en un perillós estat de conservació, ple de clavills que fan urgent la seua restauració.
617Parròquia del Salvador de Xiva de Morella
650Parròquia Arxiprestal de Sant Bertomeu i Sant Jaume
655Parròquia de Santa Maria la Major
703Parròquia de Sant Bertomeu
900Iglesia de la Magdalena La torre, abandonada, cuenta con extensas grietas en su superficie y parte del techo de la sala de campanas se ha hundido.
956Basílica del Sagrat Cor de Jesús (Església de la Companyia) Campanar d'accés molt complicat. Actualment en estat d'abandonament.
956Escola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz
956Parohia Ortodoxa Romana Sf Apostol si Evanghelist Matei - (Antiga Ermita Sant Miquel de Soternes)
956Parròquia de la Mare de Déu "del Socorro"
956Parròquia de la Mare de Déu de Lepanto de Castellar La Sala de les Campanes conserva mecanismes anteriors, enderrocs, inclús antic capçal de la campana gran.
956Parròquia de la Mare de Déu del Puig El campanar presenta un difícil accés, i té un pèsim estat de conservació, degut a les defecacions de coloms i altres brutícies que el cobreixen. A més, al menys des del 2006, la coberta de teules est
956Parròquia de la Santíssima Creu Campanar en estat d'abandonament, tot i haver-se restaurat part del conjunt de campanes. Actualment està envoltat per una xarxa negra de protecció per evitar la caiguda de pedres de les cornises.
956Parròquia de Sant Joan i Sant Vicent
956Parròquia de Sant Miquel i Sant Sebastià
956Puríssima de La Punta
956Sant Joan de l'Hospital
956Santíssim Crist de la Providència de la Creu Coberta
1002Ermitori de Sant Joan de Penyagolosa
1002Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu
1044Parròquia de Sant Bertomeu El campanar es troba en estat d'abandonament, especialment el seu interior. Anunciades diverses vegades la restauració integral, sense èxit. La campana grossa no volteja des de 2004 per seguretat.

Campanars mal restaurats / Campanarios mal restaurados

21Parròquia de l'Assumpció La intervenció dels anys 90 sols va actuar sobre el segon tram de l'interior del campanar buidant-lo de sales intermèdies, desapareixent el rellotge. L'interior desprotegit es degrada cada dia
109Parròquia de Sant Joan Baptista Els eixos de les campanes van ser obrats, impedint que es pugen tornar a llevar, a mes el campanar esta ja tot agrietat
546La Sang El campanar es va restaurar en la seua part romànica, sense resoldre la ubicació de les campanes del rellotge, necessàriament ubicades en la part de dalt en una espadanya barroca ara perduda.
617Arxiprestal de Santa Maria El campanar original fou substituït per una espadanya castellana, sense acústica i sense possibilitat de tocar manualment les campanes.
900Iglesia de El Salvador La red anti-aves impide el movimiento de la campana menor, y las dos mayores (una de ellas gótica) han sido despojadas de su instalación tradicional y colgadas en las paredes del interior de la sala.
956Parròquia de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau Bisbe Es va recuperar el sol original de la sala de campanes, més baix, però desaparegueren els mamperlats i escalons, de manera que és impossible tocar manualment les campanes restaurades.
956Sant Miquel dels Reis Campanes mal distribuïdes, mecanismes sense instal·lar i tirats per terra, rellotge zenital únic desconnectat, xarxes en campanars darrere les campanes.
1769Nuestra Señora de la Asunción La intervención en la espadaña supuso su destrucción y sustitución por una nueva muy diferente a la anterior. Los materiales empleados desentonan con el conjunto de la construcción del templo.

Campanes sense restaurar / Campanas sin restaurar

21Colegio Operarias Catequistas La truja, composada per una truja original d'una campana anterior més xicoteta i diversos afegits, es troba en un regular estat, i la campana està coberta per una gran quantitat de brutícia.
24Catedral de San Juan Las campanas fueron electrificadas con sistemas que perjudican su integridad, además de perjudicar a la fábrica de la torre. Estas instalaciones no se corresponden con las tradicionales.
24Parroquia de Fátima
32Parroquia de Santiago Apóstol
35Santiago Apóstol
63Basílica de Sant Jaume
88Parroquia de Santa Caterina Verge i Màrtir Al igual que la torre les campanes estan completament abandonades, no foren mai mecanitzades i no s'utilitzen mai. Campanes dels anys 40 conserven instal·lació manual original.
235Parròquia de Sant Llorenç Màrtir Les campanes comptem amb els seus contrapesos originals, alguns dells en delicat estat de conservció. La campana mitjana esta parada per a evitar la caiguda de la mateixa, aixi mateix a la campana gro
259Parròquia de Sant Miquel Arcàngel Les quatre campanes conserven la seua instal·lació tradicional i no es poden tocar més que amb electromalls a causa de les xarxes que tanquen les finestres i el mal estat de les truges de fusta i ferr
384Parroquia de la Degollación de San Juan Bautista Las dos campanas existentes son antiguas y la instalación de yugos de hierro las pone en peligro, no reproduce los toques antiguos e impide los toques manuales.
565Catedral de las Fuerzas Armadas La campana, del XVIII, está suelta en una barra que atraviesa el asa central, y se desplaza con los golpes del electromazo
655Parròquia de Santa Maria la Major
703Parròquia de Sant Bertomeu Importants les dos campanes de 1784 foses per Pasqual ROSES, conservant la més menuda la truja original, afectada per carcoma. La més menuda de les tres campanes foses en 1946 està trencada.
724Parròquia dels Sants Joans Actualment, el campanar compta amb un conjunt de cinc campanes, una d’elles, la menuda, poseeix una truja de fusta de la casa Roses Hermanos de Silla a l’any 1939, i està instal•lada al centre de la S
778Parròquia de Nostra Senyora de Gràcia Les campanes, compten amb els jous originals, pero tenen els rodaments desfets, els electromalls, un no acaba de pegar, i el altre pega massa fent forat a la campana
778Parròquia de Nostra Senyora de Gràcia Les campanes tenen els rodaments desfets, a més el martell de la xicoteta no li pega a la campana, mentre que la de la campana grossa pega massa, fen-li forat a la campana.
900Iglesia de la Magdalena Las dos campanas y sus yugos se encuentran en un estado de total abandono. La campana menor, histórica, y su interesante yugo se encuentran inclinados al borde de la caída.
900Iglesia de San Ildefonso (Jesuitas) Las campanas, provistas de yugos metálicos de MURUA en un regular estado de conservación, deberían ser restauradas íntegramente y devueltas a las ventanas de la sala de campanas.
956Basílica del Sagrat Cor de Jesús (Església de la Companyia) Les truges de fusta són originals de Roses, dels anys quaranta, per la qual caldria conservar-les en cas de restauració.
956Escola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz Les campanes estan abandonades des de fa dècades. Es poden repicar (queden fins i tot les cordes d'abans de l'abandonament), però resulta perillós voltejar-les. Instal·lació original.
956Parohia Ortodoxa Romana Sf Apostol si Evanghelist Matei - (Antiga Ermita Sant Miquel de Soternes)
956Parròquia de la Mare de Déu "del Socorro"
956Parròquia de la Mare de Déu de Lepanto de Castellar Important conjunt, un dels pocs fets per Jaime ROSES BALLESTER a finals del segle XIX. Conserva una campana de 1764 que també deuria ser restaurada
956Parròquia de la Mare de Déu del Puig Les dues campanes, de gran sonoritat, tenen una instal·lació obsoleta, amb truges de ferro MANCLÚS i motor continu.
956Parròquia de la Santíssima Creu La campana gran continua amb la truja de ferro, cal restaurar-la amb una nova truja de fusta. La campana Maria, amb truja nova de fusta, necessita una nova restauració.
956Parròquia de Sant Joan i Sant Vicent
1044Parròquia de Sant Bertomeu Instal·lacions de les campanes semi-abandonades i deteriorades per la humitat de la mar, a pocs quilòmetres. Truges de ferro molt rovellades i perilloses. La campana grossa no volteja des de 2004.
1769Nuestra Señora de la Asunción Las campanas mantienen su instalación original, la cual ha de ser revisada y puesta a punto. Los badajos se hallan sujetos precariamente a las asas badajeras, con riesgo de caída.

Campanes mal restaurades / Campanas mal restauradas

19Parroquia de Santa María de Ainsa La instalación original y local (yugos de madera) ha sido sustituida por una de formato industrial, igual a todas las instaladas por la empresa ejecutora de la intervención.
21Parròquia de l'Assumpció A les campanes restaurades els falta molt de pes, fet que impedeix el toc manual. Els motors ubicats baix la roda, impedeixen el funcionament del suport articulat.
227Parròquia de la Mare de Déu de Loreto Les campanes porten des de el 2001 sense pasar revisió, la xicoteta té el cuir trencat, la grossa té el eix solt, el batall d'aquesta, esta mig solt i sense cable de seguretat, i amb soquet, encua
546La Sang El conjunt està restaurat excepte la campana més antiga i valuosa, la de Foc, que està badada.
617Arxiprestal de Santa Maria Les campanes de l'espadanya tenen truja de fusta. La mitjana fou refosa i té una nota més aguda que les dues campanes següents. La major del conjunt està badada en una estructura en la terrassa.
838Catedral de la Asunción de Nuestra Señora Las mayores han sido parcialmente restauradas y las pequeñas aún conservan yugo ROSES y motor continuo de volteo, que impide todo toque manual. Los yugos de las mayores necesitan urgente restauración.
900Iglesia de El Salvador
956Parròquia de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau Bisbe Els tiples no es poden tocar manualment ja que estan darrere una reixa contra coloms.
956Parròquia de Santa Maria del Mar La campana major, amb truja metàl·lica no volteja ja que el motor continu no arranca. Les restaurades voltegen sempre en mateix sentit i no respecten ordre tradicional d'entrada i parada del vol.
956Puríssima de La Punta S'han reparat les truges de ferro, desmuntant l'única truja original de fusta que hi havia, i canviat de lloc les campanes. Cal restaurar el conjunt per una empresa especialitzada.
956Sant Miquel dels Reis Les campanes estan mal ubicades: dos en una torre, una en altra torre, altra en escala. Haurien d'estar juntes al menys les tres noves.
956Sant Miquel dels Reis Tres campanes noves en els dos campanars; antigament totes en el sud. Campana vella ubicada en escala reial. Rellotge del cor parat, mecanismes no connectats i abandonats.
963Basílica de Sant Pasqual Les campanes majors la torre sud no poden voltejar sense restaurar les fixacions al mur. Tampoc toquen manualment. El carilló de la torre nord, de 72 campanes no es toca manualment des del 2002.
1587Parroquia de San Bartolomé Mecanización sigue el concepto de restauración: no se ha conservado el yugo original de la mayor, se han utilizado modelos foráneos para los nuevos yugos.
2572Basílica de la Asunción Los nuevos yugos de madera que han sustituido a los originales no mantienen el mismo formato local.
2881Parroquia de Santa Marina Yugo original sustituido por otro industrial. Campanas balanceadas pasan a ser volteadas.
2914Parròquia de l'Assumpció de Maria La campana histórica de 1851 ha sido refundida, y su yugo, más antiguo aún, ha sido sustituido por uno industrial de escaso interés con el perfil típico de la empresa concesionaria. Hablamos en este c

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 08-02-2023
  Convertir a PDF