Llista roja de campanars en perill
Lista roja de campanarios en peligro

Els Campaners de la Catedral de València proposem una llista de campanars en perill i que necessiten ser restaurats. La llista pot incloure campanars que s'han restaurat tan malament que no permeten interpretar la seua finalitat, és a dir els tocs de campanes a la manera tradicional local. La llista s'ampliarà amb conjunts de campanes que necessiten ser restaurats, o fins i tot amb conjunts de campanes tan mal restaurats que no interpreten els tocs tradicionals Los Campaners de la Catedral de València proponemos una lista de campanarios en peligro y que necesitan ser restaurados. La lista puede incluir campanarios que se han restaurado tan mal que no permiten interpretar su finalidad, es decir los toques de campanas a la manera tradicional local. La lista se ampliarà con conjuntos de campanas que necesitan ser restaurados, o incluso con conjuntos de campanas tan mal restaurados que no interpretan los toques tradicionales.

Campanars sense restaurar / Campanarios sin restaurar

ALAQUÀSColegio Operarias Catequistas Tot i estar pintada, l'espadanya té una gran quantitat de clevills i zones unflades al lluït, que rosen amb la truja de la campana i la frenen quan volteja.
ALBACETECatedral de San Juan El campanario, sin concluir, se encuentra sin suelo en la sala de campanas y muy expuesto a las inclemencias climatológicas. La entrada de aves genera mucha suciedad, limpiada ocasionalmente.
ALBATERAParroquia de Santiago Apóstol
ALBORACHESantiago Apóstol
ALGEMESÍBasílica de Sant Jaume L'escala de caragol d'accés a la terrassa superior i el remat (ambdós també en un regular estat de conservació) ha tingut que ser clausurada per perill de caiguda.
ALPUENTENuestra Señora de la Piedad
ALPUENTEParroquia de San Bernabé de Corcolilla
ALZIRAParroquia de Santa Caterina Verge i Màrtir Abandó total del campanar medieval des d'algunes dècades, sense instal·lació elèctrica. Tants els revocs interiors com exteriors en mal estat especialment l'espadanya superior. Immoble BIC.
BEJÍSParroquia de Nuestra Señora de los Ángeles Según testimonio del propio párroco de Bejís el acceso a la torre resulta impracticable debido al mal estado en que se encuentra.
BÈLGIDAParròquia de Sant Llorenç Màrtir El campanar compta amb un quadrant solar en delicat estat, esta mig borrat, no es veu, aixi com al rededor de l'esfera no es veu les inscripcions que hi ficaba.
CANET LO ROIGParròquia de Sant Miquel Arcàngel El campanar està completament ple de colomina, que dificulta el accés a la Sala de les Campanes i altres habitacions interiors. Malgrat les xarxes un grup de coloms habita en el interior de la torre,
CASTIELFABIBParroquia de Nuestra Señora de los Ángeles
ESPADILLAParroquia de la Degollación de San Juan Bautista El campanario se encuentra en mal estado.
GANDIAInsigne Col·legiata de l'Assumpció Possiblement un dels campanars més abandonats i deteriorats en el seu interior, tot i que les campanes i l'exterior han sigut restaurats recentment.
MASSALAVÉSParròquia de Sant Miquel Arcàngel i Santa Maria Magdalena El campanar es troba en un perillós estat de conservació, ple de clavills que fan urgent la seua restauració.
MORELLAParròquia del Salvador de Xiva de Morella
NULESParròquia Arxiprestal de Sant Bertomeu i Sant Jaume
OLIVAParròquia de Santa Maria la Major
PETRERParròquia de Sant Bertomeu
TOLEDOIglesia de la Magdalena La torre, abandonada, cuenta con extensas grietas en su superficie y parte del techo de la sala de campanas se ha hundido.
VALÈNCIABasílica del Sagrat Cor de Jesús (Església de la Companyia) Campanar d'accés molt complicat. Actualment en estat d'abandonament.
VALÈNCIAErmita Sant Miquel de Soternes
VALÈNCIAEscola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz
VALÈNCIAParròquia de la Mare de Déu "del Socorro"
VALÈNCIAParròquia de la Mare de Déu de Lepanto de Castellar La Sala de les Campanes conserva mecanismes anteriors, enderrocs, inclús antic capçal de la campana gran.
VALÈNCIAParròquia de la Mare de Déu del Puig El campanar presenta un difícil accés, i té un pèsim estat de conservació, degut a les defecacions de coloms i altres brutícies que el cobreixen. A més, al menys des del 2006, la coberta de teules est
VALÈNCIAParròquia de la Santíssima Creu Campanar en estat d'abandonament, tot i haver-se restaurat part del conjunt de campanes. Actualment està envoltat per una xarxa negra de protecció per evitar la caiguda de pedres de les cornises.
VALÈNCIAParròquia de Sant Joan i Sant Vicent
VALÈNCIAParròquia de Sant Miquel i Sant Sebastià
VALÈNCIAPuríssima de La Punta
VALÈNCIASant Joan de l'Hospital
VALÈNCIASantíssim Crist de la Providència de la Creu Coberta
VISTABELLA DEL MAESTRATErmitori de Sant Joan de Penyagolosa
VISTABELLA DEL MAESTRATParròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora
XÀBIAParròquia de Sant Bertomeu El campanar es troba en estat d'abandonament, especialment el seu interior. Anunciades diverses vegades la restauració integral, sense èxit. La campana grossa no volteja des de 2004 per seguretat.

Campanars mal restaurats / Campanarios mal restaurados

ALAQUÀSParròquia de l'Assumpció La intervenció dels anys 90 sols va actuar sobre el segon tram de l'interior del campanar buidant-lo de sales intermèdies, desapareixent el rellotge. L'interior desprotegit es degrada cada dia
ATZENETA D'ALBAIDAParròquia de Sant Joan Baptista Els eixos de les campanes van ser obrats, impedint que es pugen tornar a llevar, a mes el campanar esta ja tot agrietat
LLÍRIALa Sang El campanar es va restaurar en la seua part romànica, sense resoldre la ubicació de les campanes del rellotge, necessàriament ubicades en la part de dalt en una espadanya barroca ara perduda.
MORELLAArxiprestal de Santa Maria El campanar original fou substituït per una espadanya castellana, sense acústica i sense possibilitat de tocar manualment les campanes.
TOLEDOIglesia de El Salvador La red anti-aves impide el movimiento de la campana menor, y las dos mayores (una de ellas gótica) han sido despojadas de su instalación tradicional y colgadas en las paredes del interior de la sala.
VALÈNCIAParròquia de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau Bisbe Es va recuperar el sol original de la sala de campanes, més baix, però desaparegueren els mamperlats i escalons, de manera que és impossible tocar manualment les campanes restaurades.
VALÈNCIASant Miquel dels Reis Campanes mal distribuïdes, mecanismes sense instal·lar i tirats per terra, rellotge zenital únic desconnectat, xarxes en campanars darrere les campanes.
VARA DE REYNuestra Señora de la Asunción La intervención en la espadaña supuso su destrucción y sustitución por una nueva muy diferente a la anterior. Los materiales empleados desentonan con el conjunto de la construcción del templo.

Campanes sense restaurar / Campanas sin restaurar

ALAQUÀSColegio Operarias Catequistas La truja, composada per una truja original d'una campana anterior més xicoteta i diversos afegits, es troba en un regular estat, i la campana està coberta per una gran quantitat de brutícia.
ALBACETECatedral de San Juan Las campanas fueron electrificadas con sistemas que perjudican su integridad, además de perjudicar a la fábrica de la torre. Estas instalaciones no se corresponden con las tradicionales.
ALBACETEParroquia de Fátima
ALBATERAParroquia de Santiago Apóstol
ALBORACHESantiago Apóstol
ALGEMESÍBasílica de Sant Jaume
ALZIRAParroquia de Santa Caterina Verge i Màrtir Al igual que la torre les campanes estan completament abandonades, no foren mai mecanitzades i no s'utilitzen mai. Campanes dels anys 40 conserven instal·lació manual original.
BÈLGIDAParròquia de Sant Llorenç Màrtir Les campanes comptem amb els seus contrapesos originals, alguns dells en delicat estat de conservció. La campana mitjana esta parada per a evitar la caiguda de la mateixa, aixi mateix a la campana gro
CANET LO ROIGParròquia de Sant Miquel Arcàngel Les quatre campanes conserven la seua instal·lació tradicional i no es poden tocar més que amb electromalls a causa de les xarxes que tanquen les finestres i el mal estat de les truges de fusta i ferr
ESPADILLAParroquia de la Degollación de San Juan Bautista Las dos campanas existentes son antiguas y la instalación de yugos de hierro las pone en peligro, no reproduce los toques antiguos e impide los toques manuales.
MADRIDCatedral de las Fuerzas Armadas La campana, del XVIII, está suelta en una barra que atraviesa el asa central, y se desplaza con los golpes del electromazo
OLIVAParròquia de Santa Maria la Major
PETRERParròquia de Sant Bertomeu Importants les dos campanes de 1784 foses per Pasqual ROSES, conservant la més menuda la truja original, afectada per carcoma. La més menuda de les tres campanes foses en 1946 està trencada.
PUÇOLParròquia dels Sants Joans Actualment, el campanar compta amb un conjunt de cinc campanes, una d’elles, la menuda, poseeix una truja de fusta de la casa Roses Hermanos de Silla a l’any 1939, i està instal•lada al centre de la S
RUGATParròquia de Nostra Senyora de Gràcia Les campanes tenen els rodaments desfets, a més el martell de la xicoteta no li pega a la campana, mentre que la de la campana grossa pega massa, fen-li forat a la campana.
RUGATParròquia de Nostra Senyora de Gràcia Les campanes, compten amb els jous originals, pero tenen els rodaments desfets, els electromalls, un no acaba de pegar, i el altre pega massa fent forat a la campana
TOLEDOIglesia de la Magdalena Las dos campanas y sus yugos se encuentran en un estado de total abandono. La campana menor, histórica, y su interesante yugo se encuentran inclinados al borde de la caída.
TOLEDOIglesia de San Ildefonso Las campanas, provistas de yugos metálicos de MURUA en un regular estado de conservación, deberían ser restauradas íntegramente y devueltas a las ventanas de la sala de campanas.
VALÈNCIABasílica del Sagrat Cor de Jesús (Església de la Companyia) Les truges de fusta són originals de Roses, dels anys quaranta, per la qual caldria conservar-les en cas de restauració.
VALÈNCIAErmita Sant Miquel de Soternes
VALÈNCIAEscola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz Les campanes estan abandonades des de fa dècades. Es poden repicar (queden fins i tot les cordes d'abans de l'abandonament), però resulta perillós voltejar-les. Instal·lació original.
VALÈNCIAParròquia de la Mare de Déu "del Socorro"
VALÈNCIAParròquia de la Mare de Déu de Lepanto de Castellar Important conjunt, un dels pocs fets per Jaime ROSES BALLESTER a finals del segle XIX. Conserva una campana de 1764 que també deuria ser restaurada
VALÈNCIAParròquia de la Mare de Déu del Puig Les dues campanes, de gran sonoritat, tenen una instal·lació obsoleta, amb truges de ferro MANCLÚS i motor continu.
VALÈNCIAParròquia de la Santíssima Creu La campana gran continua amb la truja de ferro, cal restaurar-la amb una nova truja de fusta. La campana Maria, amb truja nova de fusta, necessita una nova restauració.
VALÈNCIAParròquia de Sant Joan i Sant Vicent
VARA DE REYNuestra Señora de la Asunción Las campanas mantienen su instalación original, la cual ha de ser revisada y puesta a punto. Los badajos se hallan sujetos precariamente a las asas badajeras, con riesgo de caída.
XÀBIAParròquia de Sant Bertomeu Instal·lacions de les campanes semi-abandonades i deteriorades per la humitat de la mar, a pocs quilòmetres. Truges de ferro molt rovellades i perilloses. La campana grossa no volteja des de 2004.

Campanes mal restaurades / Campanas mal restauradas

AINSA-SOBRARBE / L'AÍNSA-SOBRARBEParroquia de Santa María de Ainsa La instalación original y local (yugos de madera) ha sido sustituida por una de formato industrial, igual a todas las instaladas por la empresa ejecutora de la intervención.
ALAQUÀSParròquia de l'Assumpció A les campanes restaurades els falta molt de pes, fet que impedeix el toc manual. Els motors ubicats baix la roda, impedeixen el funcionament del suport articulat.
ALPERAParroquia de Santa Marina Yugo original sustituido por otro industrial. Campanas balanceadas pasan a ser volteadas.
BUFALIParròquia de la Mare de Déu de Loreto Les campanes porten des de el 2001 sense pasar revisió, la xicoteta té el cuir trencat, la grossa té el eix solt, el batall d'aquesta, esta mig solt i sense cable de seguretat, i amb soquet, encua
LA CODOÑERA / LA CODONYERAParròquia de l'Assumpció de Maria La campana histórica de 1851 ha sido refundida, y su yugo, más antiguo aún, ha sido sustituido por uno industrial de escaso interés con el perfil típico de la empresa concesionaria. Hablamos en este c
LLÍRIALa Sang El conjunt està restaurat excepte la campana més antiga i valuosa, la de Foc, que està badada.
MORELLAArxiprestal de Santa Maria Les campanes de l'espadanya tenen truja de fusta. La mitjana fou refosa i té una nota més aguda que les dues campanes següents. La major del conjunt està badada en una estructura en la terrassa.
SEGORBECatedral de la Asunción de Nuestra Señora Las mayores han sido parcialmente restauradas y las pequeñas aún conservan yugo ROSES y motor continuo de volteo, que impide todo toque manual. Los yugos de las mayores necesitan urgente restauración.
TARAZONA DE LA MANCHAParroquia de San Bartolomé Mecanización sigue el concepto de restauración: no se ha conservado el yugo original de la mayor, se han utilizado modelos foráneos para los nuevos yugos.
TOLEDOIglesia de El Salvador
VALÈNCIAParròquia de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau Bisbe Els tiples no es poden tocar manualment ja que estan darrere una reixa contra coloms.
VALÈNCIAParròquia de Santa Maria del Mar La campana major, amb truja metàl·lica no volteja ja que el motor continu no arranca. Les restaurades voltegen sempre en mateix sentit i no respecten ordre tradicional d'entrada i parada del vol.
VALÈNCIAPuríssima de La Punta S'han reparat les truges de ferro, desmuntant l'única truja original de fusta que hi havia, i canviat de lloc les campanes. Cal restaurar el conjunt per una empresa especialitzada.
VALÈNCIASant Miquel dels Reis Tres campanes noves en els dos campanars; antigament totes en el sud. Campana vella ubicada en escala reial. Rellotge del cor parat, mecanismes no connectats i abandonats.
VALÈNCIASant Miquel dels Reis Les campanes estan mal ubicades: dos en una torre, una en altra torre, altra en escala. Haurien d'estar juntes al menys les tres noves.
VILA-REALBasílica de Sant Pasqual Les campanes majors la torre sud no poden voltejar sense restaurar les fixacions al mur. Tampoc toquen manualment. El carilló de la torre nord, de 72 campanes no es toca manualment des del 2002.
VILLANUEVA DE LA JARABasílica de la Asunción Los nuevos yugos de madera que han sustituido a los originales no mantienen el mismo formato local.

 • TORN
 • MENU CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-08-2020
  Convertir a PDF